Rick: Ik ben trots op het feit dat ik als trajectbegeleider kandidaten bij Wurkjouwer kan helpen in hun traject!
Een lange man met pretogen komt binnengewandeld met een dampende kop koffie. Ontspannen gaat hij zitten en begint meteen zijn verhaal te vertellen. Rick Greidanus (55 jaar) heeft de ziekte van Bechterew. Dit is op zijn 23e geconstateerd. Maar hij laat zich hier niet door beperken. Hij werkt eerst jaren bij Empatec. Om daarna aan de slag te gaan als trajectbegeleider bij Wurkjouwer.
Aandoening
Rick is zeventien als hij begint met werken. Rick: ‘Ik had toen net mijn BBL-opleiding afgerond. Op een gegeven moment kreeg ik bijzonder veel gezondheidsklachten. De huisarts wist er ook niet echt goed raad mee. Vervolgens ben ik naar Mensendieck-therapie gegaan, dit betekent dat je werkt aan je lichaamshouding. Er werd eerst gedacht dat ik een hernia had. Totdat de therapeut zei: jij hebt volgens mij Bechterew!’ Dit is een reumatische aandoening. Rick is 23 jaar oud als deze ziekte bij hem wordt geconstateerd. Rick: ‘Op een gegeven moment ben ik in de ziektewet beland. Ik kwam op de lijst WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) terecht vanwege mijn ziekte. Hierdoor kon ik terecht bij Waghenbrugge, de voorloper van Empatec.’
De juiste werkplek
Rick werkt eerst via Empatec bij een manege, maar dit werk blijkt niet bij hem te passen. Daarna gaat hij bij Empatec aan de slag op de afdeling mutatie & onderhoud voor de woningbouw. Rick: ‘Op een gegeven moment deed ik een project voor Vluchtelingenwerk. Zes woningen moesten ‘woonklaar’ gemaakt worden. Toen het project klaar was wilde ik graag iets anders gaan doen. Zo kwam ik in contact met Wurkjouwer. Eén van hun doelgroepen zijn vluchtelingen, een mooie link! Ik kon hier terecht als trajectbegeleider. Eerst in Joure en nu sinds een aantal jaren in Sneek.
Passend werk
Als trajectbegeleiding helpt Rick dagelijks deelnemers van Wurkjouwer op weg. Rick: ‘Deelnemers komen hier vanuit de gemeente. Ze doen op deze manier mee aan een re-integratietraject. Samen kijken waar iemand goed in is, waar iemand z’n kwaliteiten liggen. Zo hebben we bijvoorbeeld een atelier. Zelf sta ik dagelijks op de hout- en metaalafdeling. We maken hier allerlei producten van gerecycled materiaal Daarnaast werk ik ook nog op de fietsafdeling. Hier repareren en demonteren wij fietsen. Deze zijn beschikbaar voor mensen met een klein budget. De deelnemers die hier een traject volgen zijn heel divers. Iedereen heeft zo z’n eigen persoonlijke verhaal. De variatie in mensen vind ik interessant. Bij Wurkjouwer helpen we mensen weer een stap verder in hun leven. Daar ben ik trots op!’
Rick is iemand die vooruit kijkt. Achterom kijken heeft geen zin. Hij is trots op het feit dat hij als trajectbegeleider kandidaten bij Wurkjouwer kan helpen in hun traject!